Szerelme a selyemfestés

Szerelme a selyemfestés

HEOL – Kevesen mondhatják el magukról, hogy a saját nevük vált márkává, fogalommá. Közéjük tartozik Varró Gabi egri selyemfestő, akinek alkotásai legutóbb a diplomatafeleségeket varázsolták el.

– Hogyan lett bőrdíszmű-forgalmazóból selyemfestő?

– Egy fővárosi üzletben láttam egy gyönyörű, kézi festésű függönyt, de sokalltam érte a pénzt. Mint a legtöbb ember, azt gondoltam, ezt nagyon könnyű elkészíteni, én is meg tudom csinálni. Elkezdtem anyagokat és festékeket keresni, s mire nekiláttam, már az eredeti ár ötszörösénél tartottam. Ez volt a tanulópénzem. Sokszor eszembe jut ez a történet, amikor az üzlet előtt festek, s ahogy – mostanra már könnyedén – húzom a vonalakat, az emberek mosolyogva mondják: milyen egyszerű ez.

– Selyemfestőnek vagy vállalkozónak tartja magát?

– Nem tartom magam üzletasszonynak. A selyemfestés a szerelmem, és nem tudom más formában csinálni, mint egy üzleti vállalkozást. Ez inkább egy kényszermegoldás.

– Van ars poeticája?

– A festés és ez a fajta élet, mint az enyém, egymást erősítik. Nemcsak mint selyemfestő szeretnék jó lenni, hanem mint ember is. Ha valakiben nincs meg a belső egyensúly, akkor a munkáját sem tudja kiegyensúlyozottan végezni. Minél nyitottabb az ember, annál inkább elfogadják. Én eszerint próbálok élni.

– Soha nem akart nagyobb városba költözni?

– Sokan mondták, és szinte biztos, hogy nagyobb sikerem lenne, ha Budapesten dolgoznék. Igaz, hogy bevándorló vagyok, de 1970 óta Egerben lakom, igazán egrinek érzem magam. A gyökereket pedig nem szabad elvágni.

– Láthatóan a népművészet felé fordult. Tudatos volt a döntés?

– A selyemfestésben eddig valóban nem alkalmaztam ezt a világot, de az életemben benne volt. Édesanyám könyvtárosként dolgozott, de népművészeti szakkört is vezetett, így tisztában vagyok a motívumokkal, általános iskolában is tanítottam ezt. Az egyszerű, sima formák mindig is érdekeltek, de valahogy eddig nem vonzott a folklór. Tavaly kezdtem el foglalkozni vele, de nem utánzásképpen, inkább a megújulásra helyezném a hangsúlyt.

– Sokat hallani mostanában sikereiről. Mindig ilyen felkapott volt a neve?

– Inkább rapszodikusnak mondanám. Az elején voltak eredményeim: dolgoztam a Crystal együttessel, 2005-ben pedig nagy sikere volt annak a divatbemutatónak, amit balett-táncosokkal közösen szerveztünk. Nem álltam meg, szép szorgalmasan folytattam a munkát. Úgy gondolom, nem lehet mindig a csúcson lenni, hiszen a hétköznapokból van több. Szerencsére mindennap kedvvel fogok a munkához, mintha megváltanám a világot.


Névjegy

Varró Gabi

selyemfestő

  • Encsen született, de igazi egrinek tartja magát.
  • Család: fia Budapesten él.
  • Tanulmányai: Eszterházy Károly Főiskola, Nyíregyházi Főiskola.
  • Sikerei: Néprajzi Múzeum Igényes Ajándékok Turistáknak pályázatán I. díj, visszatérő vendégek.
  • Amire legbüszkébb: szeretik az emberek Egerben.
  • Kedvenc bora: a vöröseket kedveli, most a pinot noirt.
  • Kedvenc alkotása: mindig más, de általában azokat veszik meg leghamarabb.

Forrás: HEOL.hu