Varró Gabi, a selyemfestő

Varró Gabi, a selyemfestő

Tiszaújvárosi Krónika – Varró Gabi boldog embernek vallja magát. Azzal foglalkozik, ami örömet hoz az életébe. Úgy gondolja, a sors kegyes volt hozzá, mert hosszú évekkel ezelőtt rátalált a selyemfestésre. Mindig hangsúlyozza, szerencsés csillagzat alatt született. Alkotásait most a tiszaújvárosiak is megcsodálhatják. Varró Gabi selyemfestő a pedagógusi pályát hagyta ott az álmaiért.

„Az egész egy lakásfelújítással kezdődött. Nagyon drágának találtam egy kézzel festett függönyt, és úgy döntöttem, majd én elkészítem. Megvettem hozzá minden kelléket, de persze rájöttem, ez nem olyan egyszerű. Más műszálas anyagra, szövetre vagy éppen selyemre rajzolni. Ha valaki hobbinak szánja ezt a dolgot, akkor bizony jó mélyre kell nyúlnia a zsebébe” – mondja mosolyogva a textilművész, aki több évnyi unszolás után végül beadta a derekát, és elhozta városunkba gyönyörű munkáit.

Az egri selyemfestő kelméit láthatták már nem csak hazánkban, hanem Német-országban és Svájcban is. Tervezett ruhát a szegedi és az egri színház balettosainak, a Crystal együttes énekesnőjének, és volt több önálló divatbemutatója is. Rácz Zsuzsa, az „Állítsátok meg Terézanyut!” írója az egri festőnő ruháját viselte esküvőjén. Sokszor előfordult már, hogy szembe jött vele az utcán egyik-másik alkotása. Az egyik legnagyobb meglepetést azonban az okozta számára, amikor egy francia filmben látta viszont kendőjét. Egyedi selyemkelmék, kézzel festett ingek, pólók, estélyi ruhák és népi motívumokkal díszített sportcipő. Varró Gabi kreációi november 30-ig tekinthetők meg a Városi Kiállítóteremben.

Forrás: Tiszaújvárosi Krónika