Amikor az anyag életre kel

Amikor az anyag életre kel

Varró Gabi. Csak így egyszerűen, de az egyszerű név mögött egy nagyon is bonyolult, sokszínű ember lakozik. Gabi már régóta a selyem bűvöletében él. Számára a legszebb dolog, ruhák és kiegészítőik tervezése és alkotása, amikor a fehér hernyóselyem csodálatos, tüzes színekben pompázó ruhakölteménnyé válik. De hogyan is indult el Gabi azon az úton, amely a selyem csodálatos világába vitte őt.

Tényleg Gabi, hogyan?

Varró Gabriella a valódi nevem, röviden, kis betűvel, egybeírva, varrógabi. Úgy gondoltam, ezzel létrehozok egy márkanevet. Ehhez bátorság kellett, mivel elég későn kezdtem a festést, minden előtanulmány nélkül. Kitartó munkával elértem, hogy sokan ismerik munkáimat. Korábban tanár voltam, majd egy iparművészeti galériát vezettem. Közben mindig foglalkoztam textíliákkal, sok húsvéti tojást festettem, amelyek exportra is készültek. Minden tevékenységben jól éreztem magam, de amikor a selyemfestésre rátaláltam, a kezdeti bizonytalanság után, úgy éreztem, megérkeztem. Minden nap kedvvel indulok üzletembe, ahol sálaim festem, így a vásárlók és az érdeklődők is betekintést nyerhetnek az alkotó folyamatba. Nem hobbiból vágtam bele, hanem elhatározásból, kerestem a lehetőséget, ahol kiteljesedhetek. Láttam egy kézi festésű függönyt, egy hét múlva már kellékeket vettem és neki kezdtem. Technikai ismertetők és az internet segítsége nélkül, 2000-ben.

Milyen nehézségekkel kellet megküzdened az út során?

Későn kezdtem, de gyorsan haladtam előre. 2002-ben már a Crystal együttesben éneklő Lajtai Kati ruháit festettem lemezborítóhoz, kliphez és koncertre. 2006-ban divatbemutatóm volt saját tervezésű és festésű selyemruhákkal, melyeket balett-táncosok mutattak be, Négy évszak címmel. Varrónőm ma már külföldön dolgozik Így ezzel pár éve felhagytam. Maradtak a sálak, amelyekre nagyobb hangsúly került, majd kiegészítettem az egyedi pólók festésével. Igazából nem voltak nehézségeim, a felmerülő „problémákat” megoldandó feladatként kezeltem és tovább tudtam lépni. A különböző típusú selymekre ecsettel, kézzel festek, sablonok nélkül. Az alapanyag színe mindig fehér. Különlegességüket sajátos motívumaim és színeim adják, melyek a belső inspirációk alapján születnek.

Mi jellemző munkáidra?

Határozott kedvenc színem igazán nincsen. Időszakonként változnak színkombinációm, amelyet befolyásolnak az évszakok, a hangulatok, a belső gondolatok. Időnként a kontrasztos, vibráló színek ragadnak el, s nagy örömmel készítem ezeket a darabokat, mert valahol egyéniségem szabadságát tükrözik. Figyelembe veszem a trendeket, de párhuzamosan készülnek a klasszikus selyemsálak is, amelyek nem hiányozhatnak egy igazi nő ruhatárából. Kedvenc motívumaim a virágok, a levelek, a geometrikus alakzatok, a csigavonalak és a matyómotívumok újragondolása, illetve ezek kombinációja. Első sorban saját motiváció alapján dolgozom. Szerencsés, hogy vásárlóim elfogadják ízlésemet, ha kedvükben akarok járni, akkor a kék árnyalatú sálakból bővebb választékot tartok üzletemben. Egyedi kérésnél egyeztetek a megrendelővel, aki elhozza a ruhát, a cipőt, a táskát vagy az ékszert, amihez kéri a kiegészítőt. Szeretem az ilyen munkákat, mert kihívásként kezelem, ahogy megvalósul, örömmel tölt el.

Mire vagy a legbüszkébb?

Munkáim színekben és motívumokban széles skálán mozognak, a fiatalos, lendületes és a klasszikus letisztult darabok egyaránt jellemzők rám. Széles, igényes vevőköröm van, munkáim eljutnak Európa országain túl Dél- Afrikába, Brazíliába, USA-ba, Kanadába, Argentínába, az Egyesült Arab Emirátusokba, Új – Zélandra, Ausztráliába is. Termékeim egyedi csomagolásúak, könnyűek, jól szállíthatók. Munkáimat rendszeresen zsűriztetem a Képző és Iparművészeti Lektorátusnál. Dolgoztam színházaknak, jelenleg cégeknek, önkormányzatoknak és intézményeknek is.

Mennyi munka van, mondjuk egy selyemsál elkészítésében?

Nagyon változó. 17 év gyakorlat után, vannak darabok, amelyek már csak úgy jönnek a kezemből, de van, amikor két nap is kell az elkészítéshez. Utána jön még a 3 – 4 órás gőzölés, amely a színek fixálását jelenti.

Hogyan látod magad és a vállalkozásod tíz év múlva?

Hű, de jó kérdés! Igazából ennyire előre nem is tekintettem. Boltot már nem fogok üzemeltetni, csak a webshopomat. / www.varrogabi.hu/shop/ Kevesebb darabot fogok készíteni, de azok munkaigényesebb, különlegesebb darabok lesznek.

Írta: Orbán Erika

Forrás: Alkotónők Magazin